Mapa Delta del Ebre
Visites guiades Delta de l'Ebre

RUTA GARXAL DESEMBOCADURA

 

 

 

1-BENVINGUTS

 

Hem dissenyat aquest mapa interactiu per oferir als nostres clients la possibilitat de conèixer fàcilment una petita part de la nostra empresa i el meravellós entorn del PARC NATURAL DEL DELTA DE L'EBRE

Aquest circuit és una guia, una invitació a recórrer aquests paratges tan especials, trobareu punts recomanats de parada i atreviu d'un QR podreu ampliar amb informació d'interès la vostra visita.

Hi ha 5 punts imprescindibles i durant el recorregut fixa't als panells informatius que hi ha si vols ampliar la informació, és un circuit circular de 5,24km sense dificultat i apta per a tots els públics

Partim des de la nostra base, Complex DELTANATUR.

Deltanatur és una empresa d´activitats d´aventura i rutes guiades situada a la Platja de Riumar al cor del Delta de l'Ebre creada el 2010. Comptem amb un equip de professionals autòctons i enamorats d'aquestes terres, per poder transmetre als nostres clients la història, cultura i tradicions a través dels sentiments que tenim per aquest insòlit territori.

Oferim esports d'aventura i activitats familiars al Delta de l'Ebre .
També realitzem Passejades a cavall, Excursions pel Delta de l'Ebre , Rutes Turístiques,
Tours amb vehicle , Senderismes amb Guia, Rutes amb Caiac , Excursions amb Paddle Surf.

Us trobeu situats cara aquest, mirant al mar on podeu observar la costa daurada, els dies clars podem observar fins a la punta de Salou. A destacar al Sud-Est el Far del Fangar, punt d'interès i on s'han gravat pel·lícules, videoclips, U2 per exemple.

  • Delta del Ebro Ebre beach Punta del Fangar in Tarragona Costa Dorada Deltebre

El Delta de l'Ebre és un lloc idoni per a la pràctica d' esports aventura i lleure familiar gràcies a les condicions i característiques especials a nivell meteorològic, grans extensions de platja, aigües poc profundes, clima temperat i vent. Elements indispensables per poder gaudir, formar i aprendre qualsevol esport nàutic o passar-hi un dia de sol i platja. Aquesta platja es denomina, la Platja de Riumar i té tots els serveis de seguretat( CREU VERMELLA) i de lleure.

Al Nord-Oest podeu observar part de la zona del Garxal, on ens dirigirem en uns minuts. L'anomenada Illa margarida, actualment és l'única zona del delta que segueix creixent, a causa dels propis sediments del mar. El delta està en regressió per manca de sediments que porta el riu (Més endavant, explicarem la formació del delta i les seves principals característiques)

Podeu seguir el recorregut observant tot el vostre entorn fins a la següent parada, on explicarem les DUNES i ens situarem al Delta.

2- OSERVSATORI LES DUNES I EL DELTA

Durant el recorregut heu pogut observar grans monticles de sorra, s'anomenen Dunes, i hi ha mòbils o fixes, la vegetació és l'encarregada de fixar aquestes muntanyes de sorra. Les dunes fan de barrera natural i són grans aliats per mantenir les costes i els nuclis urbans més protegits de les condicions meteorològiques adverses. Sense anar més lluny, l'últim episodi de rellevància el GLORIA, on canvio la fesomia del delta en pocs dies.

Us trobeu en un mirador circular situat damunt de la mateixa duna (veure fotografia). Aquesta zona que observeu és el Garxal, i l'Illa Margarida a la vostra dreta, fent de punta. És l´única zona que s´està creixent a causa de l´aportació de sorra que arrossega el mar del fons marí. És un espai que pertany al parc Natural i on habiten diferents espècies d'aus .

Ruta Bici Riumar Garxal
Mirador Illa Margarita

Pel que fa a les excursions al Delta de l'Ebre que oferim, tenim diverses opcions perquè els clients puguin gaudir dels nostres paisatges i de les aus que l'habiten, combinant les nostres rutes guiades pel Delta de l'Ebre amb creuers amb vaixell per l'antiga desembocadura del riu o amb sortides en caiac o pàdel pel Riu Ebre, passejades a cavall pels camps d'arròs o rutes amb bicicleta , dentre altres opcions per poder gaudir del Delta de l'Ebre i l' observació d'aus en aquest meravellós entorn.

Deltanatur - Agencia de Excursiones y Actividades Familiares en el Delta del Ebro Deltebre
RUTA 4X4 I VAIXELL
Deltanatur - Agència d'Excursions i Activitats Familiars al Delta de l'Ebre- Vaixell
RUTA 4X4 I VAIXELL

El Delta de l'Ebre , està situat al sud de Catalunya , abasta dues comarques, Montsià (Capital Amposta) i Baix Ebre (Capital Tortosa), pertanyen a la regió anomenada Terres de l´Ebre.
El delta es forma fa més de 4000 anys amb els sediments que portava el riu Ebre, que és l'element geogràfic determinant en la seva evolució natural i humana. Actualment és la tercera regió més important de reserva d'aus d'Europa (s'han detectat més de 350 espècies diferents de les 600 aproximadament que es coneixen avui a Europa.
Té una superfície total de 320 km², dels quals un 80% és monocultiu d'arròs, fenomen que fa que aquest cultiu sigui part del caràcter del delta, tant a nivell paisatgístic, com econòmic, com a humà.

En 1983 se declaró El Parque Natural del Delta del Ebro, representa un 20% del delta del Ebro, el 10% restante són los nuclios urbanos y huerta.

Val a dir que es va començar a cultivar aquest cereal a partir del 1837, amb influències de població valenciana i aragonesa, aquesta característica ha donat a la gent del terreny una fusió particular quant a festes, costums i tradicions. Se segueixen fent 2 festes en homenatge al cultiu d'arròs internacional. La Plantada (a principis d'abril) i la sega (a principis de setembre).
Abans d'aquest cultiu, l'economia es basava en la sal i el marisc i la població era molt reduïda, va ser a partir del cultiu d'arròs que es va començar a establir els nuclis urbans, que representen un 10% del delta actual.

En estar ubicada a la platja, la nostra empresa compta amb diferents alternatives per a la pràctica i gaudi dels esports aventura amb més auge dels últims anys al Delta de l'Ebre , com serien els cursos de windsurf i kitesurf , així com el lloguer de tot el material taules de surf de vela, caiacs, vela lleugera i pàdel surf.

Segueix el recorregut fins al següent punt per observar les aus, cal agafar el camí de terra fent un revolt per la mateixa sorra des del mirador

 

3- VISITA OBSERVATORIO GARXAL- LAS AVES DEL DELTA DEL EBRE

El Parc Natural del Delta de l'Ebre és la tercera reserva d'aus d'Europa, la primera a Gavina corsa. Podem destacar la zona de la punta de la Banya, la Punta del Fangar i la zona del Garxal, on hi ha l'actual desembocadura del riu Ebre i on tenim la sort d'estar ubicats ara mateix.

De la gran varietat d'aus que podem observar podem destacar , Cormorans ,Ardeidos,Flamencs, Espàtules i Morits Comuns,Anàtides i Moreno,Ràlids, Rapaços Diürnes,Limícoles,Gaviotes, Charranes I Fumareles

Al mateix mirador podeu observar diferents panells d'aus, destaquem el Flamenc per la seva majestuositat, el coll verd i la Gavina corsa, primera reserva d'Europa degut a la característica peculiar de sòl sorrenc, indispensable per a la nidificació. Les aus al Delta nidifiquen a terra i troben les condicions idònies per desenvolupar-se i perpetuar-se

El flamenc és d'un color grisenc en néixer, després passa a un color més blanc i finalment a causa de la seva alimentació, va agafant la tonalitat rosa tan peculiar que sorprèn qualsevol visitant.

FLAMENCS DEL DELTA
GARZAS Y XATRACS

Abans d'arribar a la parada següent, trobareu a la dreta un panell informatiu de la vegetació salina. I seguiu el recorregut fins veure el mirador del Garxal, foto adjunta.

VISITA OBSERVATORIO GARXAL- LAS AVES DEL DELTA DEL EBRE-6
Observatorio Garxal

4-LA LLACUNA I LA SEVA PESCA

Les Llacunes estan formades per aïllaments de grans masses d'aigua marina, envoltades per cordons de sorra i sediments que provenien dels desbordaments del riu amb el camí cap al mar o bé per l'abandó de les antigues desembocadures. La llacuna del Garxal és l'única oberta al mar en l'actualitat, la seva combinació d'aigua dolça i salada donen una riquesa nutritiva especial per als diferents peixos. La seva profunditat és relativament curta de 0,50 a 0,70 cm. dolça, com a salda i la qualitat en la gastronomia és rellevant per les seves característiques organolèptiques

De la pesca tradicional del Delta, cal destacar El rall , una xarxa que es porta recollida i subjecta per les dues mans i la boca. Es llança amb un moviment circular i deixant anar coordinadament tots els punts de suport i fent que caigui a l'aigua completament oberta a causa del contrapès dels ploms que porta adossats a l'extrem i que ajuden que s'obri en fer-lo fora i també s'enfonsa atrapant a els peixos que s'ha aconseguit cobrir en llençar-lo. Ideal per pescar: papallones, anguiles, angules, etc.

Tresmall : està format per tres malles (d'aquí el nom). Totes dues exteriors són de malla ampla i es col·loquen més o menys tirants, mentre que la central, o lli, és de malla més fina i aproximadament el doble. De cap a peus de la xarxa per la part superior, hi ha una corda amb flotadors de suro o plàstic. I per la part inferior, una altra amb ploms que permetrà que les xarxes quedin verticals un cop calat. Quan el peix entra, forma una bossa i queda enganxat.

A cada extrem de l'art es lliga la sirga amb un pedral o mort a un costat i, a l'altre, un gall format de suros o d'un altre material que sura.

La unitat de trasmallo té uns 70 metres de llargada per 2,5 metres altura.

Ideal per pescar: sípies, llobarros, anguiles.

Gamber : és un aparell de fusta semicircular amb una xarxa, que s'utilitza en zones de molt poca aigua i amb les mans. Consisteix a anar rosegant, agafant el màxim possible, normalment es fa amb dues persones formant un embut per aconseguir la màxima superfície. Ideal per pescar: tenques, anguiles, papallones, crustacis. Actualment ja no es fa servir.

GANGIL
BÚSTIA PESCA ANGUILA

Gànguil : és un aparell en forma cònica on el seu interior hi ha embuts on els peixos entren i ja no poden sortir. Es planta en una zona de la sequera, canal, llacuna, estenen al màxim l'aparell i fixant-lo bé a terra, es deixa durant un parell de dies i es torna per veure la pesca. S'aprofita el corrent de l'aigua i dels bancs de peixos. Ideal per pescar: anguiles.

Finalment dir que les embarcacions pròpies de la pesca el llacunes són petites embarcacions de fusta planes, sense calat i l'acció és anomenada Perxar .

Aquí teniu diversos panells informatius, que reforcen l'explicació, a 100m també trobeu panells que expliquen la regulació dels ecosistemes atreveixos de la caça .

Seguim la nostra ruta fins a la nostra darrera parada. Abans d'arribar a mà Esquerra trobareu un plafó informatiu de la migració d'aus i un altre a la dreta una mica més endavant història de les nostres terres .

 

5- DESEMBOCADURA-ILLA DE BUDA- TORRE ZIGUART

Heu arribat a la darrera parada recomanada. Cal pujar els graons de la torre per poder apreciar la bellesa del lloc. Hi ha 3 panells informatius, un de peixos, un altre de pesca tradicional i un d'espècies invasores, és recomanable parar esment, ja que la informació és senzilla i molt clara. Després de visitar aquest espai singular podeu tornar pel camí indicat fins al punt de sortida inicial.

Club Vela Riumar - Escola de Paddle Surf i Windsurf al Delta de l'Ebre- Tarragona
Desembocadura Torre Ziurat

El riu Ebre amb una extensió de 960 km passa per set comunitats autònomes i és el més llarg d´Espanya, ja que neix i desemboca a les nostres terres, un privilegi poder treballar i viure al costat de la seva majestuositat i la seva bellesa. Zigurat podeu observar l'actual desembocadura del Garxal direcció nord

Gola de Migjorn.
La gola de Migjorn va ser una de les últimes desembocadures dels últims 100 anys, ubicada a llevant, actualment és una zona d'interès gràcies al seu afluent del riu Ebre , lloc ideal per a passejades amb caiac i vaixell de calatge petit. Oferim una ruta amb vaixell per visitar la zona.


Illa de budes.
Amb una extensió de 1200 h és actualment l'illa més gran de Catalunya . El nom prové d'una transformació fonètica de Buga, una planta autòctona de la zona que dóna nom al lloc. Actualment, una part és propietat privada i es cultiva arròs. festes, costums i tradicions. Se segueixen fent 2 festes en homenatge al cultiu d'arròs internacional. La Plantada (a principis d'abril) i la sega (a principis de setembre).
Abans d'aquest cultiu l'economia es basava en la sal i el marisc i la població era molt reduïda, a partir del cultiu d'arròs que es va començar a establir els nuclis urbans, l'altra pertany al parc natural del Delta de l'Ebre.

Mirador del Zigurat 
Mirador de 14 m d'alçada, amb un estil persa, en homenatge a la torre de babel, va ser construïda fa 10 anys aproximadament, és de fusta i la seva visita és indispensable, ja que tenim una visó de 360 graus i apreciem perfectament la desembocadura riu Ebre , els seus contrastos, els seus colors, fauna i vegetació.

Finalment, per reposar forces us proposem degustar al nostre restaurant la riquesa gastronòmica que ofereix el nostre entorn.

RESTAURANT DARWING BEACH-DELTANATUR està situat a peu de platja, la mateixa base de l´empresa Deltanatur. Oferim el producte gastronòmic autòcton del Delta de l´Ebre i de temporada. La nostra carta es nodreix d'arrossos i tot el peix i el marisc que ens aporta la nostra terra.

El nostre celler és del DOTERRA ALTA RESTAURANT DARWING BEACH està dissenyat i pensat per degustar i delectar el visitant amb els seus sabors, olors, costums i poder tastar l'essència del propi delta.

Disposem de zona infantil, terrassa, menjador interior, a 20 m de la platja, amb accés a serveis i dutxes. La nostra gamma de Cocktails tampoc et deixarà indiferent, igual que la nostra botiga de productes típics que un cop degustats podràs comprar i emportar-te per compartir amb els teus éssers estimats.

Llocs d´interès ecològic i turístic.

Platja Riomar.
És una de les platges més espectaculars de la zona, junta a la desembocadura del riu Ebre i base de les nostres instal·lacions. Platja amb caràcter, amb aigües tranquil·les, ideal per a famílies i practicar esports aquàtics , amb tots els serveis turístics i de seguretat per poder gaudir i conèixer en profunditat el delta.

Turisme delta de l'Ebre
KAYAK
A Booking Holdings Company
Deltanatur - Agencia de Excursiones y Actividades Familiares en el Delta del Ebro- Deltebre
Restaurant Darwing Beach
parc natural delta del ebre

Deixar una resposta

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb*